Člověk, který se znepokojeně drží za břicho kvůli plynatosti

Nadýmání: Příčiny a projevy

Co je nadýmání?
Čím se nadýmání projevuje?
Čím je nadýmání způsobeno?

Co je nadýmání?

Jako nadýmání označujeme nadměrné hromadění plynu v trávicí soustavě způsobující bolest a pocit nafouknutého břicha.

Nadýmání se může objevit v různých částech zažívacího traktu a projevovat se celou řadou symptomů, například nadmutým břichem, říháním a plynatostí.

Všichni jsme nesmírně zdvořilí a stydliví, a proto se o plynatosti příliš nehovoří, ale každý upustí střevní plyn v průměru 5-15x za den.

Dvě sklenice syceného kolového nápoje

Vypouštění větrů je naprosto přirozený, ale poněkud nepatřičný a někdy dokonce i bolestivý proces, za který jsou zodpovědné bakterie v našem střevě. Během kvašení, při němž dochází k uvolňování plynu a tepla, bakterie v tračníku rozkládají nestravitelnou vlákninu a škroby, které se neabsorbovaly v tenkém střevě. Tento plyn se obvykle skládá z oxidu uhličitého, kyslíku, dusíku, vodíku a methanu. Některé potraviny mohou vést i k produkci plynů s obsahem síry. Denně se ve střevě vytvoří 7-10 litrů plynu, většina se absorbuje do krevního řečiště a zbytek se ze střeva odstraní v podobě větrů.

Čím se nadýmání projevuje?

Mezi běžné projevy nadýmání patří:

  • Nadmuté břicho
  • Plynatost nebo říhání
  • Nepříjemný pocit plnosti po jídle
  • Kručení nebo klokotání v žaludku i břiše
  • Křeče
  • Nevolnost
  • Bolest při předklonění, zvýšená citlivost až bolest v předklonu či vleže (může být nepříjemná při cvičení)
  • Bolest, která putuje tělem; pod žebry nebo v zádech

„Když nemám svůj den, stěží dopnu pásek u šatů.“

Čím je nadýmání způsobeno?

Když při jídle nebo pití hltáme vzduch, většiny se zbavíme v podobě říhnutí. Zbývající plyn pak přechází do tlustého střeva, kde již bakterie pracují na rozkladu nestrávené potravy - a při tomto procesu také dochází ke vzniku plynu. Vše nakonec vyjde ve formě větrů.

Větry se většinou objevují, pokud příliš hltáte, což vede k lokání vzduchu, případně pokud pijete sycené nápoje nebo jíte ve stresu. Problém může zhoršovat také nošení oblečení upnutého v pase, stejně jako jakákoliv změna stravy. Vzpomeňte si na cesty do zahraničí, dovolené v zahraničí - okusili jste něco z místní kuchyně?

Ne každý reaguje na konzumované jídlo a pití stejně, ale mezi nejčastější pachatele patří:

Cedník plný růžičkové kapusty
  • potraviny s vysokým obsahem vlákniny

    Například fazole, brokolice, kapusta, cibule a hnědá rýže, pokud na ně nejste zvyklí
  • sycené nápoje

  • potraviny s vysokým obsahem tuku

  • fruktóza

    Cukr, který prochází nestrávený do tračníku, kde podléhá náročnému rozkladu (nepřehánějte to tedy s ovocnými šťávami)
  • mléčné výrobky

    Pokud vám dělají problémy, pak možná trpíte přecitlivělostí na laktózu, spočívající v neschopnosti strávit tento cukr, který se v mléce nachází
  • sacharidy

    Některé sacharidy nejsou stravitelné v tenkém střevě kvůli absenci enzymů, které by to umožnily

Trápí vás nadýmaní? Přečtěte si několik tipů, které vám pomohou projevy nadýmání zmírnit.

  • Snídaně v pohybu: jednoduše a zdravě
  • EXISTUJE ROZDÍL MEZI JÍCNOVÝM REFLUXEM A PŘEKYSELENÍM ŽALUDKU?
  • Tipy, jak bojovat se stresem
  • CO ZPŮSOBUJE PÁLENÍ ŽÁHY
Alt text

Snídaně v pohybu: jednoduše a zdravě

Ačkoliv je snídaně považována za nejdůležitější jídlo dne, mnozí z nás ji často obětují a raději si ještě několik minutek přispí.

Ranní spěch však nutně nemusí znamenat, že zůstanete bez snídaně.

Spolu s Rennie se podíváme na báječné snídaně, které se dají připravit během okamžiku a zvládnete si je vzít s sebou při dobíhání autobusu...

Číst více
Alt text

EXISTUJE ROZDÍL MEZI JÍCNOVÝM REFLUXEM A PŘEKYSELENÍM ŽALUDKU?

Termíny "reflux žaludeční šťávy" a "překyselení žaludku" se poměrně často zaměňují a lidé často ani nevědí, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl.

Ale ve skutečnosti je mezi nimi rozdílů hned několik. Překyselení žaludku není jen slabší formou refluxu, jak se mnozí domnívají.

Rennie se na tyto dva problémy důkladně podívalo a sestavilo tuto příručku, která vám vysvětlí hlavní rozdíly.

Číst více
Alt text

Tipy, jak bojovat se stresem

Na pálení žáhy nebo na překyselení žaludku se může významně podílet stres - o důvod víc, proč v rámci boje se stresem začít žít zdravě.

Hledání nových možností relaxace a zvládání stresových situací nemusí nutně stát obrovské množství času a peněz. Celou řadu věcí, které vám v životě uleví od stresu, můžete začít dělat už dnes.

Rennie vám ukáže několik skvělých věcí, kterými můžete své napětí zmírnit...

Číst více
Alt text

CO ZPŮSOBUJE PÁLENÍ ŽÁHY

Pálení žáhy denně ovlivňuje tisíce lidí a pro některé z nich představuje až extrémně nepříjemný pocit.

Pálení žáhy vzniká často následkem refluxu žaludeční šťávy do jícnu a pociťujeme je jako pálení v hrudi nebo hrdle.

Pálení žáhy vnímáme různě - od pocitu pálení na hrudi po kyselou chuť vzadu v krku. Problém nejčastěji nastává po požití určitých potravin, které mnozí z nás konzumují denně.

Číst více