Spouštěče pálení žáhy: jednoduchá jídla a konec pálení

Co nejčastějí stojí za pálením žáhy? Jednoduchá jídla a konec pálení žáhy

Pálení žáhy je extrémně nepříjemný pocit, který denně ovlivňuje tisíce lidí.

Pálení žáhy se někdy označuje také jako reflux žaludeční šťávy a jedná se o pocit pálení v hrudi, ke kterému dochází v důsledku návratu žaludeční šťávy do jícnu.

Při pálení žáhy se objevují symptomy od pálení v hrudi až po kyselou chuť vzadu v krku a problém nejčastěji spouštějí potraviny, které mnozí z nás každý den konzumují.

Níže uvádíme několik nejběžnějších spouštěčů pálení žáhy a věci, kterými byste je měli nahradit, pokud si myslíte, že jsou u vás příčinou problémů.

Spouštěč pálení žáhy: Pikantní jídlo

Mnozí z nás mají pikantní jídlo velmi rádi, ale při pálení žáhy může představovat velký problém.

A přestože si lidé libují v tom pocitu horka při konzumaci pikantního jídla, jako je třeba kari, a koření (kajenský pepř, muškátový oříšek a skořice), není nutné se úplně vzdávat chuti.

Náhrada: Zkuste koření v jídle nahradit bylinkami, jako je třeba bazalka, oregano, tymián nebo zázvor. Vašemu pokrmu dodají intenzivní chuť, ale na rozdíl od pikantního jídla nevyvolávají pálení žáhy.

Spouštěč pálení žáhy: Citrusové plody a šťávy

Citrusové plody a šťávy patří mezi nejčastější příčiny pálení žáhy.

Citróny, pomeranče a rajčata jsou značně kyselinotvorné a limonády zase obsahují kyselinu citrónovou, která jim dodává nakyslou chuť.

Náhrada kyselých nápojů množstvím vody nebo zředěnou ovocnou šťávou vám uleví od pálení žáhy, ale poděkuje vám i váš zubař!

Náhrada: Skvělou alternativou je ovoce, jako jsou bobulovité plody, jablka, hrušky a banány, protože jsou oproti citrusovým plodům o poznání méně kyselé.

Hroznové víno, jablka a květiny

Spouštěč pálení žáhy: Česnek a cibule

Pro mnoho rádoby gurmánských šéfkuchařů je vaření bez česneku nebo cibule něčím naprosto nepředstavitelným – ale naštěstí se jich nemusíte vzdávat úplně.

Náhrada: Dehydratovaná verze česneku a cibule je běžně k mání a poskytuje chuť, která je srovnatelná s jejich čerstvými protějšky, leč bez šťávy, která může být spouštěčem pálení žáhy.

Spouštěč pálení žáhy: Smažené pokrmy

Smažené pokrmy jsou častým spouštěčem pálení žáhy kvůli vysokému obsahu tuku.

Naštěstí se ale také velmi snadno nahrazují.

Náhrada: Existuje celá řada jednodušších a zdravějších způsobů přípravy jídla - u pečení, grilování, vaření nebo pražení je mnohem menší riziko pálení žáhy, a tak než příště sáhnete po pánvi na smažení, zkuste se zamyslet nad alternativními způsoby přípravy svých pokrmů.

Pokrmy s vysokým obsahem tuku mohou zpomalovat vyprazdňování žaludku a zvyšovat pravděpodobnost pálení žáhy (reflux žaludeční šťávy). Další možností je dopřávat si raději pečené, grilované, vařené nebo pražené jídlo.

Samozřejmě pokud vás bude pálit žáha, pomoci vám může Rennie. Rennie je rychle účinkující léčivý přípravek proti pálení žáhy a překyselení žaludku. Když vás postihne pálení žáhy, Rennie bolestivé symptomy rychlé zmírní.

Antacidum Rennie obsahující uhličitan vápenatý a hořečnatý rychle neutralizuje nadbytek žaludeční kyseliny a přemění ji na vodu a další přirozené látky. Rennie lze užívat kdykoliv podle potřeby k rychlému zmírnění projevů pálení žáhy a překyselení žaludku.

Rennie působí přímo na příčinu problému - na kyselinu ve vašem žaludku - a pomáhá mírnit symptomy refluxu žaludeční šťávy. Působí přímo v žaludku.

  • Snídaně v pohybu: jednoduše a zdravě
  • EXISTUJE ROZDÍL MEZI JÍCNOVÝM REFLUXEM A PŘEKYSELENÍM ŽALUDKU?
  • Tipy, jak bojovat se stresem
  • CO ZPŮSOBUJE PÁLENÍ ŽÁHY
Alt text

Snídaně v pohybu: jednoduše a zdravě

Ačkoliv je snídaně považována za nejdůležitější jídlo dne, mnozí z nás ji často obětují a raději si ještě několik minutek přispí.

Ranní spěch však nutně nemusí znamenat, že zůstanete bez snídaně.

Spolu s Rennie se podíváme na báječné snídaně, které se dají připravit během okamžiku a zvládnete si je vzít s sebou při dobíhání autobusu...

Číst více
Alt text

EXISTUJE ROZDÍL MEZI JÍCNOVÝM REFLUXEM A PŘEKYSELENÍM ŽALUDKU?

Termíny "reflux žaludeční šťávy" a "překyselení žaludku" se poměrně často zaměňují a lidé často ani nevědí, jaký je mezi nimi vlastně rozdíl.

Ale ve skutečnosti je mezi nimi rozdílů hned několik. Překyselení žaludku není jen slabší formou refluxu, jak se mnozí domnívají.

Rennie se na tyto dva problémy důkladně podívalo a sestavilo tuto příručku, která vám vysvětlí hlavní rozdíly.

Číst více
Alt text

Tipy, jak bojovat se stresem

Na pálení žáhy nebo na překyselení žaludku se může významně podílet stres - o důvod víc, proč v rámci boje se stresem začít žít zdravě.

Hledání nových možností relaxace a zvládání stresových situací nemusí nutně stát obrovské množství času a peněz. Celou řadu věcí, které vám v životě uleví od stresu, můžete začít dělat už dnes.

Rennie vám ukáže několik skvělých věcí, kterými můžete své napětí zmírnit...

Číst více
Alt text

CO ZPŮSOBUJE PÁLENÍ ŽÁHY

Pálení žáhy denně ovlivňuje tisíce lidí a pro některé z nich představuje až extrémně nepříjemný pocit.

Pálení žáhy vzniká často následkem refluxu žaludeční šťávy do jícnu a pociťujeme je jako pálení v hrudi nebo hrdle.

Pálení žáhy vnímáme různě - od pocitu pálení na hrudi po kyselou chuť vzadu v krku. Problém nejčastěji nastává po požití určitých potravin, které mnozí z nás konzumují denně.

Číst více