Jednoduché svačiny v období těhotenství

Pálení žáhy a reflux žaludeční šťávy bývají u těhotných žen velmi běžné.

Je to dáno hormonálními změnami a tím, že na žaludek tlačí děloha, čímž dochází k vytlačování žaludeční šťávy do jícnu a následnému pálení žáhy.

Naštěstí lze Rennie užívat i během těhotenství a tyto projevy mírnit.

Od projevů si ale můžete pomoci i jinak.

Obecně platí, že je dobré se vyhýbat kyselinotvorným potravinám, jako jsou citrusové plody a šťávy a káva. Mezi ostatní potenciální strašáky patří tučná nebo pikantní jídla, jako je například kari.

Dalším empirickým pravidlem je zmenšení porcí a pomalá konzumace, protože pálení žáhy vzniká velmi často právě při přejídání. Nepůjde-li to jinak a budete-li mít stále hlad, vždycky si můžete přidat, ale pravděpodobně přijdete na to, že pomalá konzumace menších porcí povede k úplně stejnému nasycení.

Při rychlé konzumaci hrozí přejedení z důvodu, že tělo nestíhá dát mozku signál, že už je plné.

Níže najdete několik jednoduchých svačin, které vás v těhotenství dokonale zasytí.

Pečené brambory

Příprava horkých pečených brambor je snadná a navíc jsou chutné.

Namísto másla zkuste přidat nízkotučný jogurt nebo třeba tvaroh a navrch dejte trochu petržele.

Brambory obsahují vlákninu, která pusobí blahodárně na zažívání.

Avokádo a knäckebroty

O knäckebrotu se říká, že jsou mdlé, ale pokud dáte navrch trochu rozmačkaného avokáda, dostanete chutnou a výživnou svačinku, která je plná těch „hodných“ mononenasycených mastných kyselin. Avokádo má navíc vysoký obsah draslíku a ten pomáhá při svalových křečích, které bývají v těhotenství poměrně

Celozrnné krekry nebo knäckebroty s nízkým obsahem soli obsahují spoustu vlákniny a s avokádem chutnají skvěle.

Vajíčko a muffin

Vajíčko a anglický muffin sice nezní jako ta nejzdravější svačinka, ale věřte, že je! Vaječný žloutek obsahuje vitamin D, který usnadňuje vstřebávání vápníku a napomáhá zdravému růstu kostí a zubů vašeho děťátka. Navíc obsahuje cholin, který napomáhá vývoji jeho mozku a nervového systému. Je jedno, zda si uděláte míchaná vajíčka nebo je uvaříte. Obojí je v pořádku. Ale nezapomeňte, že vajíčko by mělo být udělané tak, aby žloutek i bílek byly tuhé a zabránilo se potenciálnímu přenosu salmonely.

Anglické muffiny jsou navíc plné proteinů a vlákniny a mají nízký obsah nasycených mastných kyselin, což z nich činí ideální svačinku.

Cereálie, mléko a bobulovité plody

Cereálie mohou posloužit jako svačinka s nízkým obsahem tuku a cukru a jejich výživové hodnoty se dají navíc podpořit přídavkem mléka a bobulových plodů, případně sekaných jablíček. Ostružiny, maliny i borůvky obsahují vitamin C, draslík, kyselinu listovou a vlákninu, zatímco jablka obsahují spoustu vlákniny.

Snažte se nejíst cereálie s přidaným cukrem, protože v tomto případě se veškeré zdravotní přínosy pokrmu téměř anulují.

Těhotné ženy by měly omezit užívání Rennie na jeden týden a vyvarovat se současného zvýšeného příjmu mléka a mléčných výrobků.

Domácí léky proti pálení žáhy v těhotenství: konzumace obilnin

Potíže

Zjistěte, jaké jídlo způsobuje reflux žalúdečních kyselin, a vyhýbejte se mu.

Pálení žáhy

Pálení žáhy (tzv. pyróza) je pocit pálení či horka vycházejícího z hrudi směrem nahoru do hrdla.

Muž pociťující bolest na hrudi v důsledku pálení žáhy.

Jícnový reflux

Jako reflux označujeme zpětný tok kyselého žaludečního obsahu do jícnu. Právě tento tok může způsobit pálení žáhy.

Při jídle se snažte vyhnout jídlu, které způsobuje pálení žáhy.

Překyselení žaludku

Trávicí obtíže spojené s překyselením žaludku (také "žaludeční dyspepsie") se projevují bolestí žaludku či nevolností, často po jídle.

Těhotná žena v červených šatech si drží bříško

Pálení žáhy v těhotenství

Pálení žáhy během těhotenství je velmi běžné, obzvlášť ve třetím trimestru.