Překyselení žaludku
Příčiny a projevy

Co je to překyselení žaludku?

Trávicí obtíže spojené s překyselením žaludku (také "žaludeční dyspepsie") se projevují bolestí žaludku či nevolností, často po jídle. Mohou zasáhnout kdykoliv, ale nejčastěji k tomu dochází krátce po jídle. 

Překyselení žaludku je naprosto normální a čas od času se přihodí většině lidí. Můžete jím trpět několikrát do roka, případně symptomy pozorovat pravidelně. Nepříjemný pocit nebo bolest při zažívacích potížích mohou být mírného, ale i závažnějšího charakteru a mohou trvat několik minut, ale i několik dlouhých hodin.

Následkem hormonálních a fyzických změn se překyselení žaludku objevuje také během těhotenství. Bližší informace o možnostech užívání Rennie v průběhu těhotenství naleznete v části věnované pálení žáhy a překyselení žaludku během těhotenství. Překyselení žaludku během těhotenství se dá snadno vyřešit užíváním Rennie*, a nemusí vám tedy nutně zkazit den.

*Užívání jakýchkoliv léčivých přípravků v těhotenství vždy nejprve konzultujte s lékařem či lékárníkem.

Co pomáhá při překyselení žaludku po jídle? Vyzkoušejte antacidové tablety Rennie.

Příznaky překyselení žaludku

Projevy překyselení žaludku:

  • Bolest, která většinou začíná v horní oblasti břicha a pokračuje nahoru za hrudní kost
  • Bolest pod žebry
  • Žaludeční nevolnost anebo zvracení
  • Kručení nebo bublání v žaludku
  • Křeče v žaludku
  • Nadmuté břicho
  • Nepříjemný pocit po jídle
  • Nadměrné říhání nebo plynatost
  • Pocit pálení v žaludku
Ikona osoby trpící symptomy pálení žáhy: pocitem pálení na hrudi a v krku

Co způsobuje překyselení žaludku?

Žaludek začíná produkovat žaludeční šťávu a kyselinu chlorovodíkovou (HCl) už při pouhém pohledu na jídlo. Při jídle se pak vylučuje další množství pro lepší natrávení potravy. Je-li kyseliny moc, nebo je-li potrava dráždivá, může docházet k pocitu bolesti, napětí, pálení v oblasti žaludku apod.

Každý vnímá překyselení žaludku jinak. Příčiny, které způsobují překyselení žaludku, se mohou lišit. Snažte se rozpoznat spojení mezi tím, kdy je vám špatně, a tím, kdy a co jíte. Mezi běžné příčiny patří:

Vyhýbejte se jídlům, která způsobují překyselení žaludku.

Konzumace alkoholu

Při konzumaci alkoholu dochází v žaludku ke zvýšené produkci žaludeční šťávy, což může způsobovat podráždění jeho sliznice.

Kouření

Chemické látky obsažené v cigaretovém kouři mohou uvolňovat svěrač mezi jícnem a žaludkem a tím umožnit návrat žaludeční šťávy do horní části zažívacího traktu.

Životní styl plný stresu

Symptomy překyselení žaludku se obvykle zhoršují v období stresu a zlepšují se při odpočinku. Stres a úzkost mají na naše zažívání obrovský vliv a vedou ke zvýšené produkci žaludeční šťávy.

Konzumace těžkých nebo tučných jídel

může vést k podráždění žaludku. Stejně tak nedostatečné rozkousání potravy a hltání.

Dlouhodobé překyselení žaludku bývá často důsledkem (ale i příčinou) vředového onemocnění, vliv může mít rovněž užívání některých léčivých přípravků, nebo může souviset s jiným onemocněním. Pokud trpíte těmito potížemi delší dobu, navštivte svého lékaře.

Trápí vás překyselený žaludek? Přečtěte si několik tipů, které vám pomohou projevy překyselení žaludku zmírnit.

Léčba překyselení žaludku >