Pálení žáhy: příčiny a důsledky

Co je to pálení žáhy?

Pálení žáhy (tzv. pyróza) je pocit pálení či horka vycházejícího z hrudi směrem nahoru do hrdla. Dostavuje se často ve vlnách a je způsobeno návratem žaludečního obsahu přes jícnový svěrač do jícnu. Nepříjemné pocity vznikají následkem dráždění sliznice jícnu kyselou žaludeční šťávou.

Pálení žáhy může trvat i několik hodin a dochází k němu nejčastěji po jídle nebo ve spánku. Právě poloha vleže pálení žáhy často zhoršuje, a proto se někteří lidé mnohdy ani nevyspí.

Pálení žáhy patří mezi jeden z nejčastějších symptomů tzv. gastroezofageálního refluxního onemocnění (GERD). Ačkoliv to může znít až děsivě, jícnový reflux zažívá běžně každý z nás. Samotné GERD obvykle není závažným onemocněním, dlouhodobé problémy však mohou vést k trvalému poškození sliznice jícnu. Proto při přetrvávajících potížích navštivte svého lékaře, nebo se poraďte s lékárníkem.

Následkem hormonálních a fyzických změn se pálení žáhy velmi často objevuje také v těhotenství. Bližší informace o možnostech užívání Rennie v průběhu těhotenství naleznete v části věnované pálení žáhy během těhotenství.

Kyselá káva může vést k příznakům pálení žáhy.

Jak vnímáme pálení žáhy?

Pálení žáhy se dá popsat různě:

  • Pocit pálení v hrudi nebo v hrdle po jídle
  • Pálivá, kyselá, nahořklá či slaná tekutina v zadní části hrdla a obtíže při polykání
  • Tlak za hrudní kostí
  • Pocit nadmutí
  • Říhání
  • Pocit na zvracení
Ikona osoby trpící symptomy pálení žáhy: pocitem pálení na hrudi a v krku

Co způsobuje pálení žáhy?

Pálení žáhy je velmi běžné, ve většině případů bývá způsobeno návratem kyselé žaludeční šťávy následkem přílišného uvolnění dolního jícnového svěrače. Tento svěrač se nachází na rozhraní jícnu a žaludku a normálně se otevírá jen na velmi krátkou chvíli, aby do žaludku propustil polknuté sousto.

Některá jídla mohou riziko pálení žáhy z různých důvodů zvyšovat. Smažená nebo mastná jídla, tučné maso a plnotučné mléčné výrobky mohou způsobit uvolnění jícnového svěrače. Kofeinové nápoje, káva, alkohol a pikantní jídla mohou zase stimulovat produkci zvýšeného množství žaludeční šťávy a také zvyšovat pravděpodobnost pálení žáhy.

Někteří lidé pociťují pálení žáhy, když jsou ve stresu.

Riziko pálení žáhy dále zvyšuje také obezita, jejímž následkem je na žaludek vyvíjen nadměrný tlak, který může po jídle způsobit otevření jícnového svěrače. Obdobně může vadit také příliš upnutý oděv nebo škrtící pásek.

Pálí vás žáha? Přečtěte si několik tipů, které vám pomohou pálení žáhy zmírnit.

Pálivé červené papričky - potraviny, kterým se vyhněte, pokud trpíte pálením žáhy.

Léčba pálení žáhy >