Nadýmání: Příčiny a projevy

Jak se vyhnout nadýmání?

Dodržujte vyváženost: Pravidelná strava přispívá k plynulejšímu trávení.

Vyhýbejte se nadýmavým potravinám! Některé potraviny vytvářejí v zažívacím traktu mnohem více plynů než jiné, například fazole v rajské omáčce. Nadýmají také různé druhy zeleniny, například kapusta, květák, růžičková kapusta, tuřín a pór. Nepříjemně páchnoucí plyny tvoří i potraviny s vysokým obsahem tuku a vajec.

Dopřejte si klid: Jídlo by mělo být pokud možno chvílí odpočinku, protože stres se promítá do zažívání negativně. Pocit stresu vás navíc nutí lokat vzduch. Zkuste před jídlem praktikovat pomalé dýchání.

Zpomalte: Jezte pomalu se zavřenými ústy, abyste spolu s jídlem nelokali vzduch. Snažte se při jídle nespěchat a nejíst v pohybu. Pokud do sebe nápoje doslova házíte, zejména ty sycené, případně pivo, dochází v žaludku k okamžité tvorbě plynu. A u studených nápojů to platí dvojnásob (bublinky ve spojení s nízkou teplotou dokáží s vaší bránicí pěkně zamávat).

Two trapped wind treatment pills in hand

Další tipy pro léčbu nadýmání:

  • Pijte teplou nebo vlažnou vodu, zkuste do ní přidat kapku silice máty peprné
  • Zkuste probioticku kúru
  • Pijte bylinný čaj – zmírňující účinky mají zejména heřmánek, zázvor a pampeliška
  • Masáž spodní oblasti břicha může uvolnit střevní plyn
  • Při procházce dojde většinou účinkem gravitace k vytlačení plynů z těla 

Chcete se o nadýmání dozvědět více? Přečtěte si více informací o symptomech a příčinách nadýmání.

Nadýmání: Příčiny a projevy