Co je nadýmání?

Jako nadýmání označujeme nadměrné hromadění plynu v trávicí soustavě způsobující bolest a pocit nafouknutého břicha.
Nadýmání se může objevit v různých částech zažívacího traktu a projevovat se celou řadou symptomů, například nadmutým břichem, říháním a plynatostí.
Všichni jsme nesmírně zdvořilí a stydliví, a proto se o plynatosti příliš nehovoří, ale každý upustí střevní plyn v průměru 5-15x za den.
Vypouštění větrů je naprosto přirozený, ale poněkud nepatřičný a někdy dokonce i bolestivý proces, za který jsou zodpovědné bakterie v našem střevě. Během kvašení, při němž dochází k uvolňování plynu a tepla, bakterie v tračníku rozkládají nestravitelnou vlákninu a škroby, které se neabsorbovaly v tenkém střevě. Tento plyn se obvykle skládá z oxidu uhličitého, kyslíku, dusíku, vodíku a methanu. Některé potraviny mohou vést i k produkci plynů s obsahem síry. Denně se ve střevě vytvoří 7-10 litrů plynu, většina se absorbuje do krevního řečiště a zbytek se ze střeva odstraní v podobě větrů.
Čím se nadýmání projevuje?

Mezi běžné projevy nadýmání patří:
- Nadmuté břicho
- Plynatost nebo říhání
- Nepříjemný pocit plnosti po jídle
- Kručení nebo klokotání v žaludku i břiše
- Křeče
- Nevolnost
- Bolest při předklonění, zvýšená citlivost až bolest v předklonu či vleže (může být nepříjemná při cvičení)
- Bolest, která putuje tělem; pod žebry nebo v zádech
Čím je nadýmání způsobeno?

Když při jídle nebo pití hltáme vzduch, většiny se zbavíme v podobě říhnutí. Zbývající plyn pak přechází do tlustého střeva, kde již bakterie pracují na rozkladu nestrávené potravy - a při tomto procesu také dochází ke vzniku plynu. Vše nakonec vyjde ve formě větrů.
Větry se většinou objevují, pokud příliš hltáte, což vede k lokání vzduchu, případně pokud pijete sycené nápoje nebo jíte ve stresu. Problém může zhoršovat také nošení oblečení upnutého v pase, stejně jako jakákoliv změna stravy. Vzpomeňte si na cesty do zahraničí, dovolené v zahraničí - okusili jste něco z místní kuchyně?
Ne každý reaguje na konzumované jídlo a pití stejně, ale mezi nejčastější pachatele patří:
- potraviny s vysokým obsahem vlákniny
Například fazole, brokolice, kapusta, cibule a hnědá rýže, pokud na ně nejste zvyklí
- sycené nápoje
- potraviny s vysokým obsahem tuku
- fruktóza
Cukr, který prochází nestrávený do tračníku, kde podléhá náročnému rozkladu (nepřehánějte to tedy s ovocnými šťávami)
- mléčné výrobky
Pokud vám dělají problémy, pak možná trpíte přecitlivělostí na laktózu, spočívající v neschopnosti strávit tento cukr, který se v mléce nachází
- sacharidy
Některé sacharidy nejsou stravitelné v tenkém střevě kvůli absenci enzymů, které by to umožnily Trápí vás nadýmaní? Přečtěte si několik tipů, které vám pomohou projevy nadýmání zmírnit.